Yerel seçim bitti gözler anayasada
4 mins read

Yerel seçim bitti gözler anayasada

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU/ANKARA- 31 Mart yerel seçimlerinin tamamlanmasının ardından gözler seçimsiz geçmesi beklenen 4 yılda gündemde olacak yeni anayasa çalışmasına çevrildi.

TBMM, 31 Mart seçimlerinin tamamlanmasının ardından yeni anayasa çalışmalarına start vermeye hazırlanıyor. Edinilen bilgiye göre bayram tatilinin sona ermesiyle birlikte TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş öncelikle Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin kapısını çalarak, yeni anayasa için “niyet beyanı”nı ortaya koyacak ve yeni anayasa çalışması ile ilgili bir usül belirlenmesini isteyecek. Bu kapsamda her partinin kendi anayasa önerisini hazırlaması ya da ortak bir komisyon kurulması gibi başlıklar masada olacak.

Çalışma usulü belirlendikten sonra taslak metin için çalışmalar başlatılacak. Çalışma için Meclis Başkanlığı’nın davetiyle barolar, sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve akademik camiadan da destek istenecek. Yeni anayasanın 100 maddeyi geçmeyecek şekilde bir “çatı sistem kurgusu” taşıması öngörülüyor. AK Parti grubunun ise muhalefete yapacağı anayasa turunu yeni yasama yılına yani 1 Ekim sonrasına bırakması planlanıyor.

‘Vatandaşın gündemi değil’

AK Parti kurmayları, “Yeni anayasa konusu ancak sonbahardan sonra gündeme gelebilir. Öncelikle Meclis İçtüzüğü’nde değişiklik planlıyoruz. Şu anda vatandaşın siyasetten ilk beklentisine, çözüm aradığı başlıklara bakıyoruz. Kimsenin gündeminde anayasa yok. Tarım politikaları, çiftçilerin durumu, emeklilerin maaş zamları, asgari ücretlilerin ve dar gelirlilerin desteklenmesi gibi sıcak gündem başlıklarının olduğu bir yerde yeni anayasa çıkışı toplumsal destek görmez. Anayasa sürecini başlatırken toplumsal desteği sağalayacak ortamın oluşması lazım. Yoksa düzenlemeyi halka götürürsün desteksiz kalırsın” değerlendirmesini yapıyor. Yeni anayasa konusunda uzlaşma sağlanmasını yakın ihtimal olarak görmeyen bazı AK Parti kurmayları ise başörtüsü ve LGBT düzenlemesini içeren iki maddelik anayasa değişikliği paketinin yeni yasama yılında öncelikli olarak gündeme getirebileceğini dile getiriyor.

Sistem revizyonu

Yeni anayasa çalışması kapsamında muhalefet ile uzlaşmaya yönelik olarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde bazı revizyonların gündeme gelebileceği de değerlendiriliyor. AK Parti’nin bu kapsamda daha çok “denge denetleme” sisteminin yani parlamentonun güçlendirilmesi yönündeki taleplere açık olduğu belirtiliyor. AK Parti’de, 2017 yılında yapılan anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanının ilk turda seçilmesi için getirilen 50+1 şartı, 5 yıllık görev süresi ve iki dönem seçilme kuralının korunacağı belirtilirken, “dışarıdan” bakan atama yönteminde esnetmeye gidilmesi planlanıyor.

CHP masaya oturmayacak

Bayram tatilinin ardından kapılarını açacak olan TBMM’nin gündem başlıkları arasında yeni anayasa tartışmasının olması öngörülüyor. Milliyet’e konuşan CHP’li kurmaylar, yeni anayasa tartışmalarında tutumlarının ne olacağını anlattı. Anayasa vurgusu yapan CHP’li yetkili, “Bizim mevcut anayasayı tanımayan bir yapıyla anayasa değişikliğinde aynı masaya oturmamız mümkün değil” dedi.

Partili başka bir yetkili de, “Şu andaki ekonomik krizi, ekonomik sıkıntıyı bir taraftan yerel seçim başarısızlığını unutturmak için anayasa tartışması biçilmez kaftan onlar açısından. Zaten öyle bir hazırlıkları var” dedi. CHP’nin tavrının ne olacağına ilişkin de, “Karşısında oluruz. Destek vermeyiz. Sıfırdan yeni anayasa diyorlar, o zaten doğru bir şey değil. Masaya oturmayız diye düşünüyorum” görüşünü dile getirdi. -MEHTAP GÖKDEMİR/ANKARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir